økonomi, familie, likestilling, pensjon, politikk, sparing

Er det pensjon eller morsinstinktet som skal veie tyngst?

Med ujevne mellomrom leser jeg i dagspressen om mammaer som velger et ekstra år hjemme med barnet.

Disse mammaene, (ja – det er stort sett mammaer jeg har lest om – ikke pappaer, men jeg har hørt om noen få pappaer også), er klare på at de vet det går utover både inntekt, pensjon og kanskje også karrieremuligheter. Men de synes det er verdt det.

Bryr seg ikke om det blir dårligere alderspensjon engang der fremme og om karrieren blir satt på vent.

 

affection baby baby girl beautiful
Photo by J carter on Pexels.com

Rett etter en sånn artikkel om en mamma som har valgt barnet fremfor inntektsgivende arbeid i ett år, kommer det innlegg fra noen andre – ofte politikere – om hvor uheldig et slikt valg er for likestilling.

Ja – og så nevnes dette med pensjon da – at «du taper så mye i pensjon når du gjør valg som kjennes riktig i hjertet ditt, men er politisk ukorrekt.»

Det får minimal konsekvens for din fremtidig alderspensjon 30-40 år frem i tid at du velger ett ekstra år hjemme med barnet ditt. Du får opptjening av alderspensjon i folketrygden – kanskje litt lavere enn hva du ville fått hvis du hadde arbeidsinntekt, men tapet blir ikke stort.

Hvis du tar ekstra, ulønnet permisjon rett etter utløp av lønnet foreldrepermisjon, skal du fortsatt tjene opp pensjon i arbeidsgivers pensjonsordning – arbeidsgiver kan IKKE melde deg ut av pensjonsordningen fordi slik permisjon er en lovfestet rettighet i arbeidsmiljøloven

Helt bekymringsløst er det allikevel ikke – å velge bort arbeidsinntekt i kortere eller lenger periode.

Det du bør finne ut av før du tar en slik beslutning, er hva som skjer med din fremtidig inntekt dersom du blir syk eller skadet mens du er i ulønnet permisjon.

Vi har et veldig godt velferdssystem i Norge. Men systemet er basert på at vi har inntektsgivende arbeid. Blir du syk eller skadet mens du er i jobb, vil du som hovedregel få utbetalt full lønn fra NAV i inntil 52 uker hvis inntekten er ca 550 000 kr eller lavere, (6G).

people in front of macbook pro
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Blir du syk eller utsatt for en ulykke mens du har ulønnet permisjon, har du ingen arbeidsinntekt å beregne sykepenger av og da får du ingen utbetaling fra NAV, (eller arbeidsgiver) mens du er syk.

Medfører sykdommen varig nedsatt inntektsevne, kan det få ganske store konsekvenser både for økonomien frem til pensjonsalder og for alderspensjonen langt der fremme.

Jeg har stor forståelse for at noen velger å utvide permisjonen noe, og jeg har stor forståelse for at det kan være vanskelig å jobbe full tid i småbarnsperioden – særlig om du har litt reisevei til og fra jobb.

Dine valg behøver ikke få dramatiske konsekvenser for deg dersom du gjør noen tilpasninger og justeringer før du tar ulønnet permisjon. Bli enig med den andre forelderen som skal være hovedforsørger om hvordan dere skal kompensere for at du ikke har inntekt eller redusert inntekt.

Tenk igjennom hva som vil skje dersom du ikke kommer ut i lønnet arbeid igjen på grunn av sykdom eller ulykke. Sjekk om du kan forsikre slike uforutsette hendelser sånn at du ikke går økonomisk konkurs.

Og du – tenkt også igjennom hva som skjer dersom samlivet skulle ryke.

Med god planlegging og oversikt er det fullt mulig å følge hjerte og gjøre de valg som dere som foreldre mener er riktig for dere og deres barn.

Lykke til med valget og planleggingen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..