økonomi, familie, likestilling, pensjon, sparing

Gratulerer med dagen mamma

Dette er en gratulasjon til min mamma og til alle dere andre som er mammaer. I dag er det morsdag – en flott dag som vi skal fortsette å sette pris på.

grayscale photo of baby feet with father and mother hands in heart signs
Photo by Andreas Wohlfahrt on Pexels.com

Selv har jeg vokst opp i en stor søskenflokk med en kjærlig mamma som passet på at hus og hjem var i orden. Hun sørget for at klærne var rene og hele, at mat ble servert og at gjester som kom alltid fikk servering i et rent og pent hjem. Vi hadde et tradisjonelt hjem hvor mamma stelte hjemme og pappa sørget for inntekten.

Selvom flertallet av alle mammaer jobber utenfor hjemmet i dag, viser statistikken at det fortsatt er pappa som er hovedforsørger i familien.

Skjermbilde 2019-02-10 kl. 11.39.24

Mammaer tjener i snitt 88 % av det pappaene tjener. Statistikken viser også at nesten 40 % av kvinner jobber deltid og mange av disse jobber deltid også etter at barna har begynt på skolen.

Men er det egentlig så farlig da – at inntekt og deltakelse i arbeidslivet er ulikt mellom pappaer og mammaer – så lenge familien har en felles inntekt de kan klare seg på?

Skulle ønske jeg kunne svart at det ikke er så farlig. At det er den samlede inntekten som er viktig og at du som mamma blir tatt godt vare på selvom du prioriterer barn og hjem fremfor egen lønnsinntekt.

Det er ikke sånn – dessverre. Du blir ikke tatt så godt vare på økonomisk som du kanskje burde dersom du velger bort egen inntekt.

Min mamma ble enke da hun var 54 år. I 30 år hadde hun vært hjemmearbeidende uten egen lønnsinntekt, og hun fikk seg ikke jobb utenfor hjemmet da hun ble enke.  Hadde hun fått seg en jobb, ville det allikevel ikke gitt henne særlig mye pensjon fra fylte 67 år fordi hun hadde så mange år uten egen inntekt. Min mamma er minstepensjonist.

I dag vil det heldigvis ikke gå så galt økonomisk med mammaer som velger lavere inntekt. Du får pensjonsopptjening så lenge barna er under skolepliktig alder.

Men det er fortsatt sånn at din pensjonsopptjening er et resultat av din lønnsinntekt gjennom hele livet. Så derfor – velger du bort høy inntekt til fordel for omsorg for barna dine i mange år – så vil pensjonen din bli lav selvom du antakelig ikke blir minstepensjonist sånn som mammaen min.

Er løsningen å la alle barn gå fulltid i barnehage fra de er ca 1 år og at både mamma og pappa jobber fullt, satser på egen karriere og tenker på egen pensjon først og fremst?

Jeg tror ikke det – det er viktigere ting i livet enn pensjon. Vi må alle velge det livet som er riktig for oss.

Det viktigste er at du kjent med hvilke konsekvenser dine valg får for deg i fremtiden. Da kan du vurderer om det har noen betydning for deg at valgene dere tar kan medføre dårligere økonomi som pensjonist.

Kanskje kan dere sammen bli enige om for eksempel å spare litt i navnet til den av dere i familien som velger lavere inntekt. Dersom dere gjør det, anbefaler jeg at den spareordningen blir særeie for den som har valgt bort høy inntekt bare for å sikre at den sparingen ikke må deles ved for eksempel samlivsbrudd.

Fortsatt god morsdag og gratulerer til alle mammaer. Vi fortjener alle å bli satt pris på for den fantastiske jobben vi gjør som mammaer hver dag.

artistic blossom bright clouds
Photo by Pixabay on Pexels.com

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..