økonomi, ekteskap, familie, likestilling, samboer

Follow the money

women wearing white long sleeved collared shirt holding bitcoin
Photo by Moose Photos on Pexels.com

Er du en av mange tusen som har flyttet sammen med en person du er glad i?

Blitt samboer, kanskje fått barn og tenker at livet du lever nå er akkurat sånn du ønsker det skal være.

Ingenting i veien med det – jeg gjorde det samme for snart 20 år siden – flyttet sammen med han som i dag er min ektemann. Vi ble samboere.

Etter en stund fikk vi et felles barn og det var det. Økonomisk levde vi som et ektepar. Vi bodde sammen, betalte utgifter etter evne, fikk barn sammen, delte hverdager sammen og reise på ferie sammen.

Vi var ikke så veldig opptatt av det med ekteskap.

Vi syntes det å gifte seg egentlig bare var mas og kjas.

Skjemaer som måtte fylles ut, vitner, (forlovere) som måtte stille, og ikke minst – forventningene fra familie og venner til feiring og fest. Vi er ikke noe særlig glad i det – min ektemann og jeg – alt det styret.

Vi tenkte – som de fleste andre – at det er ikke nødvendig å styre så voldsomt. Vi flytter sammen, vi betaler utgifter etter evne, og skulle noe skje – ja så ordner det seg sikkert. Sånn gikk dagene – og sånn går dagene for veldig mange samboere – både de med og uten felles barn.

Har du tenkt over at det å flytte sammen med en du er glad i og har tenkt å leve resten av livet sammen med – uten å sette opp en avtale om det økonomiske – er det samme som å flytte sammen med en venn eller venninne? 

two women laughing at each other
Photo by Laura Stanley on Pexels.com

Tenk deg at du og din beste venninne blir enige om å flytte sammen i en leilighet. Leiligheten eies av din venninne, og dere blir enige om at dele på alle utgifter til leiligheten – strøm, offentlig avgifter, varmtvann, TV, internett osv.

I tillegg blir dere enige om at du skal betale litt ekstra til din venninne for slitasje av leiligheten. Det er jo alltid sånn at en bolig blir slitt over tid. Og det er jo ikke helt rettferdig at din venninne skal betale for alle slitasjeskader når også du er med på å slite på boligen.

Slik lever du og din venninne – i mange år. Du har din jobb, din venninne har sin.

Din venninne etablerer et firma mens dere bor sammen, og firmaet er en suksess. Etter noen år selger hun firma for mange millioner, og hun har lyst til å finne på noe annet.

Din venninne har lyst til å ta seg litt fri, kanskje reise litt og få nye impulser. Dette forteller hun deg og fordi hun skal reise så tenker hun å selge leiligheten dere bor i sammen.

Priser på leiligheter har økt mye i løpet av de årene dere har bodd sammen i din venninnes leilighet. 

«Samboerskapet» med din venninne skal opphøre. Du må finne deg et annet sted å bo.

beverage blur break caffeine
Photo by Pixabay on Pexels.com

Synes du at du har rett på halvparten av det din venninne fikk for salget av firmaet sitt fordi hun har skapt det firmaet mens dere bodde sammen?

Synes du at du har rett på halvparten av verdiøkningen på leiligheten til din venninne fordi du har betalt halvparten av de faste utgiftene + at du har betalt litt ekstra for slitasjen på leiligheten?

Selvfølgelig kan ikke jeg kreve at venninnen min skal dele sin fortjeneste med meg – hverken fortjenesten for leiligheten hun eier eller fortjenesten av firmaet hun har bygget opp.

Hvorfor antar mange som flytter sammen med kjæresten sin at reglene er annerledes enn om du flytter sammen med venninnen din?

Er det fordi reglene i ekteskapsloven sier at det som skapes under ekteskapet – det eier dere sammen? Men du har jo valgt bort ekteskapslovens regler – du har valgt å være samboer.

Høyesterett har i to rettsavgjørelser klart stadfestet at når du velger å ikke gifte deg – uavhengig av årsaken til at du velger å ikke gjøre det, (mye mas?), så har du valgt at reglene i ekteskapsloven ikke gjelder. 

Det spiller egentlig ikke noen rolle om dere har barn sammen eller ikke.

Som foreldre har vi sammen plikt til å forsørge barna våre – det står i barneloven. Det gjelder for alle, enten vi bor sammen, er gift eller ikke bor sammen.

Hvis du er gift, og du er den som tar deg av hus og hjem sånn at din ektefelle kan bygge opp sin karriere og sitt firma, så er det ekteskapsloven som regulerer eierforholdet mellom dere.

Har du valgt å ikke gifte deg, så finnes det ingen lov som regulerer at du skal få noe igjen for at du hjalp din samboer med å bygge opp firmaet – da er firmaet din samboer sitt. Ryker samboerskapet – har du som hovedregel ingen rett på noe av verdien av det firmaet.

Skal du få rett på noe av den verdien, så må du sørge for at det står i en skriftlig avtale.

Tør du leve i et samboerforhold uten en samboeravtale?

portrait costume theater type
Photo by Pixabay on Pexels.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..