økonomi, forsikring, pensjon, rådgivning, sparing

Må 35-åringer i det hele tatt tenke på pensjon?

Du har sikkert fått høre mange ganger at du må jobbe lenge – kanskje helt til du er 75 år – så da har du jo rimelig god til til å forberede deg til pensjonstilværelsen.

Photo by Moose Photos on Pexels.com

Når du er 35 år er det ganske mye annet enn pensjon om 30-40 år som har prioritet. Du har kanskje små barn som krever sitt – både tid og penger. Når familien vokser er det kanskje behov for større bolig og det er jo ikke gratis å kjøpe seg noe større.

Livet skal jo også være noe annet enn å bare jobbe for å klare de faste utgiftene hver måned. Ferier, kulturopplevelser, restaurantbesøk og andre fritidsaktivitet er også noe mange av oss vil bruke noe av den lønnen vi hver dag arbeider hardt for.

Photo by Asad Photo Maldives on Pexels.com

Det er nettopp fordi du er i en fase hvor faste utgifter er på sitt høyeste til boliglån, studielån, barnehage, skolefritidsordning, oppussing og kanskje en ferie engang i blant at det ER viktigst å tenke på pensjon.

Ikke alle pensjonister har rynker

Statistisk vil hver femte 35-åring bli ufør i løpet av de neste 20 årene.

De fleste av oss har sørget for at boligen vår er forsikret for brann, innbrudd eller andre dramatiske hendelser som vi frykter kan skje.

Bare 2 av 100 på 35 år vil i følge statistikken oppleve at boligen deres blir utsatt for brann i løpet av de neste 20 årene, mens 20 av de 100 vil bli ufør i samme periode.

Har du sjekket hva som skjer med inntekten din dersom du skulle bli ufør?

Vi har gode velferdsordninger i Norge. Men disse ordningene har begrensninger.

Hvis du har en inntekt på kr 550 000 og blir ufør, vil du få ca 66 % av lønnen din fra NAV. Du vil motta uføretrygd så lenge du er syk, eventuelt helt frem til du er 67 år dersom du ikke blir frisk før.

Dersom du har en inntekt på kr 700 000 og blir ufør, vil du ikke få mer enn 53 % av inntekten din fra NAV. Jeg tror det kan være ganske krevende for mange av oss å tilpasse utgiftene slik at vi klarer oss på halvparten av lønnen vi er vant til å få.

Er du i midten av 30-årene er det ganske mange utgifter som er faste og dermed veldig vanskelig å få gjort noe med for eksempel boliglån, studielån og utgifter til barnepass og klær/utstyr til barn som vokser fort.

Photo by Milly Eaton on Pexels.com

En pensjonsordning hos arbeidsgiver kan inneholde mer enn sparing til alderdommen – som for mange 35-åringer er nesten 40 år frem i tid.

Pensjonsordningen kan (og bør) også inneholde en uførepensjon som sikrer at du får utbetalt noe mer enn det NAV gir deg ved uførhet.

Vi vet at omkring 500 000 arbeidstakere i privat sektor ikke har tilknyttet uførepensjon i pensjonsordningen hos arbeidsgiver. Mange tror de har dette fordi de har en forsikring som kalles innskuddsfritak.

Innskuddsfritak er en lovpålagt forsikring som alle arbeidsgivere må tilby sine ansatte. Men innskuddsfritak er ikke en forsikring som gjør at du får utbetalt noe til din lønnskonto dersom du blir ufør.

Innskuddsfritak sørger bare for at sparingen til din alderspensjon fortsetter.

Hvis du er med i en pensjonsordning hos arbeidsgiver som også har uførepensjon, vil din økonomi bli vesentlig bedre hvis du skulle bli ufør. Det er som nevnt større risiko for at du som er 35 år i dag blir ufør i løpet av de neste 20 årene enn at huset ditt brenner.

Tjener du kr 550 000 og er ansatt hos en arbeidsgiver som har maksimal uførepensjon i tillegg til sparing til alderspensjon, vil du kunne totalt få 75 % av inntekten din dersom du blir ufør. 66 % blir utbetalt fra NAV og 9 % blir utbetalt fra arbeidsgivers pensjonsordning.

Hvis du tjener kr 700 000, vil du totalt få utbetalt 72 % av inntekten din dersom arbeidsgiver har maksimal uførepensjon tilknyttet pensjonsordningen.

Det kan være viktigere for 35-åringen enn 65-åringen å tenke pensjon

Å planlegge for sparing til alderdom kan vi klare. Vi vet alle når vi fyller 67 år eller den alder som vi planlegger å gå av med alderspensjon. Men vi vet ikke om vi blir 67 år og vi vet heller ikke om vi er helt friske helt frem til vi er 67. Derfor er uførepensjon en viktig del av pensjonsordningen din. Men langt fra alle arbeidstakere har en slik pensjon.

Har du sjekket pensjonsordningen du har hos arbeidsgiveren din?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..