økonomi, ekteskap, familie, pensjon, rådgivning, sparing

Bør du ta ut pensjon så tidlig som mulig?

Photo by Angeliz Olivares on Pexels.com

Et av spørsmålene jeg får som pensjonsrådgiver er:

Når lønner det seg for meg å ta ut pensjonen min?

Det finnes ikke ett fasitsvar på det spørsmålet.

Du har kanskje hørt det er lurt å ta ut pensjon så fort som mulig fordi da sikrer du deg noe av pensjonen din.

Hva sikret du pensjonen fra og hvem sikrer du pensjonen for?

Noen har «hørt» at det er lurt å ta ut pengene fordi det som er tjent opp for deg i pensjon i NAV ikke går i arv til ektefelle hvis du dør.

Det stemmer at ektefelle ikke arver alderspensjon fra NAV.

Hvis din ektefelle vil få lite i pensjon – kanskje ikke mer enn garantipensjon, (minstepensjon), og du er den som har hatt høy arbeidsinntekt og får mye mer i pensjon fra NAV, kan det være riktig å starte uttak av pensjon tidlig selv om du fortsatt har arbeidsinntekt og har tenkt å jobbe mange år til.

Den del av pensjon fra NAV som du har fått utbetalt vil ikke «bli borte» hvis du skulle dø tidlig.

Hvis tanken er at den pensjonen du får utbetalt mens du fortsatt jobber skal settes inn på en sparekonto for å sikre din ektefelles fremtidig pensjon dersom du skulle dø tidlig, ser jeg at det kan være gode grunner for å ta ut pensjon tidlig.

Men husk at den pensjonen du har fått innvilget fra for eksempel 62 år stort sett er den samme summen du skal leve for når du engang skal gå av med pensjon og ikke har lønnsinntekt.

Har du regnet på om du kan klare deg med det beløpet i pensjon resten av livet?

Undersøkelser viser at mange ikke sparer pensjonen de tar ut tidlig selv om de har full arbeidsinntekt ved siden av pensjonen.

Hvis du er en av dem som velger å bruke pensjonen du får i tillegg til lønn til å øke forbruket ditt, kan det bli krevende å redusere forbruket igjen nå lønnsinntekten forsvinner ved 67 år eller 70 år – når du slutter å jobbe.

Noen rådgivere anbefaler at du tar ut pensjon tidlig for at du skal sikre deg pengene dine og hindre sykehjemmet i å ta mesteparten av pensjonen du har spart opp når du flytter på sykehjem.

«Sykehjemsargumentet» håper jeg vi snart er ferdig med.

Det stemmer at de som får varig plass på et sykehjem i sin kommune må betale inntil 85 % av inntekten sin til sykehjemmet for kost, losji, pleie og omsorg.

DE FELSTE AV OSS KAN GLEMME Å FÅ PLASS PÅ SYKEHJEM NÅR VI BLI GAMLE.

I fremtidens eldreomsorg er det ikke plass på sykehjem som vil være aktuelt med mindre du er veldig syk. Og er du veldig syk så tror jeg ikke du er særlig bekymret for at du ikke får beholde mesteparten av pensjonen din selv – du vil ikke være i stand til å bruke den allikevel.

Eldre som ikke er syke må bo hjemme i sin egen bolig og klare seg selv. Det kan da være at du må kjøpe flere tjenester som du i dag klarere å utføre selv som handle mat, vaske hus, reparere småskader og måke snø.

KLARER DU IKKE Å BO I EGEN BOLIG ER DET LEIE ELLER KJØP AV OMSORGSBOLIG  SOM VIL VÆRE AKTUELT. EN OMSORGSBOLIG KOSTER DET SAMME UANSETT HVOR HØY PENSJONEN DIN ER. 

HAR DU RÅD TIL Å FLYTTE I OMSORGSBOLIG MED DEN PENSJONEN DU FÅR?

Hvis du vurderer å ta ut pensjonen tidlig fordi du er redd for at kommunen din vil ta mesteparten av pensjonen din når du havner på sykehjem er mitt råd at du ikke tar ut pensjon tidlig.

2 tanker om “Bør du ta ut pensjon så tidlig som mulig?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..