økonomi, pensjon, sparing

Har du oversikt over pensjonssparingen din?

Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Du vil få alderspensjon fra minst 2 forskjellige kilder dersom du har hatt arbeidsinntekt i Norge.

Hovedkilden til pensjon for de fleste av oss er folketrygden – også kalt NAV.

På NAV sine sider kan du finne ut hvor mye som er spart opp til pensjon for deg i dag. Du kan også beregne hva du kan forvente å få i pensjon ved ulike pensjonsaldre. 

Hvis du planlegger å ta ut pensjon når du er 62 år kan det være lurt å sjekke om du kan ta ut pensjon så tidlig og hvor mye du vil få i pensjon fra NAV resten av livet om du starter å ta ut pensjon fra du fyller 62 år. Her finner du link til NAV

Den andre viktige kilden til alderspensjon er pensjonen som arbeidsgiveren din har spart for deg – det er den delen av pensjon som i pensjonshierarkiet kalles Tjenestepensjon 

Hva slags type tjenestepensjon du har er avhengig av om du jobber i offentlig sektor eller privat sektor.

I privat sektor er det flere typer pensjonsordninger. De aller fleste arbeidsgivere sparer pensjon til ansatte i en innskuddsbasert pensjonsordning. Det betyr at arbeidsgiveren har bestemt en sparesats mellom 2 % og 7 % av din faste lønn. Arbeidsgiveren din velger leverandør av pensjonssparingen.

Hvilke pensjonsordning som gjelder for deg må du sjekke med arbeidsgiveren din.

Du får en ny spareavtale hver gang du starter hos ny arbeidsgiver.

Alle som bytter arbeidsgiver i privat sektor får en opptjent pensjonsrettighet for den sparingen som er gjort hos gammel arbeidsgiver dersom ansettelsesforholdet varte i minst 12 måneder. 

Du har sikkert som de fleste andre mer enn en pensjonsopptjening.

Hvis du har innskuddspensjon blir den oppsparte pensjonsretten du fikk med deg fra ditt forrige arbeidsforhold overført til det vi kaller et pensjonskapitalbevis. Du får ett nytt pensjonskapitalbevis hver gang du bytter arbeidsgiver.

Du kan flytte pensjonskapitalbevis mellom ulike leverandører og du kan slå sammen pensjonskapitalbevis.

Dessverre er det ingen automatikk i at pensjonskapitalbevis slås sammen – du må selv be om at dette gjøres. 

Jeg har i en tidligere blogg skrevet om hvor viktig det er å samle pensjonskapitalbevis sånn at du ikke mister mye av kapitalen din. Du kan lese om dette her: Egen pensjonskonto

I offentlig sektor har det i lang tid eksistert en ganske lur ordning som kalles overføringsavtalen.

Overføringsavtalen sørger for at all pensjonsopptjening du har har og har hatt i offentlig sektor blir samordnet og du får utbetaling av pensjonen din fra ett sted selv om du har byttet arbeidsgivere innenfor offentlig sektor. 

Fra 1. januar 2020 vil alle ansatte i offentlig sektor som er født etter 31.desember 1962 få en ny pensjonsordning i offentlig sektor. 

yellow and red stop button
Photo by Immortal shots on Pexels.com

Hvis du er en av de som får ny pensjonsordning, vil du oppleve at det du har opptjent i pensjon fra offentlig sektor frem til 31. desember 2019 blir stående som en opptjent pensjonsrett og så starter du på ny opptjening i den nye modellen fra 1. januar 2020.

I den nye offentlige pensjonsordningen vil det ikke være pensjonsnivået du skal få som alderspensjonist som bestemmes, men at det er hvor mye som spares til pensjon hvert år.

Det vil fortsatt eksistere en overføringsavtale for opptjent pensjon i offentlig sektor som ivaretar all pensjonsopptjening i offentlig sektor – både pensjonsopptjeningen frem til 31. desember 2019 og den pensjonsopptjeningen du får fra 1. januar 2020.

Det er mange arbeidstakere som i løpet av et langt arbeidsliv har pensjonsopptjening både fra offentlig og privat sektor. Det er ingen samordning mellom pensjonsopptjeningen fra de ulike sektorene.

Du må selv passe på at du får den pensjonen du har rett på når du vil ha den

scenic view of frozen lake against blue sky
Photo by Pixabay on Pexels.com

Utbetalingen av alderspensjon starter ikke «automatisk» når du blir 67 år.

Endringene i 2011 har ført til at pensjon er den enkeltes ansvar. Du må søke om pensjon fra NAV når du vil at den skal starte og du må søke om pensjon i privat sektor fra hver av de leverandørene som har passet på pensjonsopptjeningen din.  

Også pensjon fra offentlig sektor må du søke om – både du som fortsetter på gammel ordning og du som får ny pensjonsordning i offentlig sektor. 

Jeg har full forståelse for at det ikke oppleves som enkelt å få oversikt over pensjonssparingen din.

Det er viktig for alle å få en oversikt over pensjonen- det gjelder både deg som vurderer om du må starte å spare til pensjon selv og deg som er litt nærmere pensjonisttilværelsen og ønsker å vite hva du får å leve for som pensjonist. 

Det beste stedet å starte for å få en ganske god oversikt – er å logge deg inn på Norsk Pensjon 

Skjermbilde 2019-09-15 kl. 12.29.46

Ikke utsett å finne ut noe om din pensjonssparing – logg deg inn i dag

 

orange tabby cat beside fawn short coated puppy
Photo by Snapwire on Pexels.com

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..