økonomi, forsikring, pensjon, permittering, politikk, rådgivning, sparing

Pensjon og permitteringer – hva nå?

Norge er inne i en utfordrende tid. Mange bedrifter – store som små melder om bortfall av ordre og inntekter. Når inntektene blir borte må kostnader kuttes. Over 80 % av bedrifter i privat næringsliv har enten sendt permitteringsvarsel til ansatte eller de har varslet om permitteringer. Kostnader må reduseres for at bedriften skal unngå konkurs.

Hva skjer med ansattes pensjon under permittering?

Det er pensjonsavtalen bedriften har inngått med forsikringsselskapet som bestemmer hva du kan og må gjøre når ansatte er permittert.

I pensjonslovene (innskuddspensjon, hybrid pensjon og ytelsespensjon) er hovedregelen at ansatte som er permittert skal meldes ut av pensjonsordningen under permittering. Men din bedrift har kanskje valgt å la ansatte bli stående i pensjonsavtalen under permittering ?

Når er det viktig å sjekke hva som står i pensjonsavtalen!

Har din bedrift valgt at ansatte skal fortsette medlemskap i pensjonsordningen når de er permittert?

Hvis bedriften har valgt å følge pensjonslovenes hovedregel om at ansatte skal meldes ut når de permitteres kan bedriften spare noen kostnader ved å melde ansatte ut.

Men husk at dersom du har ansatte i en ytelsespensjon som er lukket så vil disse ikke kunne komme inn i denne pensjonsordningen igjen når permitteringen opphører.

En utmelding kan få store pensjonsmessige konsekvenser for ansatte som er i lukkede pensjonsordninger.

Er det enkelt for en bedrift å endre pensjonsavtalen?

Utgangspunktet er at arbeidsgiver har styringsrett over pensjonsordningen. Men det betyr ikke at bedriften kan endre pensjonsordningen uten å følge noen regler som gjelder ved endring.

Alle bedrifter som har 15 ansatte eller mer i pensjonsordningen må ha en styringsgruppe for pensjonsordningen.

Styringsgruppen skal uttale seg før pensjonsavtalen endres.

Vi befinner oss i en unntakstilstand nå. Mange ting må skje fort både for å spare liv og bedrifter. Det kan kanskje være grunn for å gjøre noen unntak i disse tider.

Men husk at bedriftens valg rundt pensjonsordningene til ansatte som er permittert kan få store konsekvenser. Det er derfor veldig viktig å fortelle ansatte hva dere gjør og hvilke konsekvenser dette får for ansattes pensjoner.

Husk også at når ansatte meldes ut så opphører dekningene de har ved sykdom – innskuddsfritak, premiefritak og uførepensjon. De ansatte kan fortsette disse ordningene selv, men mange er ikke kjent med den muligheten.

Viktig med god informasjon til ansatte

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..