Det er ulike regler for AFP i privat og offentlig sektor.

AFP I PRIVAT SEKTOR
For ansatte i privat sektor vil rett til AFP i utgangspunktet ikke bli påvirket av en permittering så lenge permitteringen er innenfor permitteringslønnslovens regler.
Som permittert anses du fortsatt som ansatt og reell arbeidstaker selv om det er NAV som utbetaler dagpengene mens du er permittert.
Arbeidsgiver betaler kun premie i den perioden som det er lønnsplikt.
Viktig å sjekke neste faktura fra AFP sånn at du får reduksjon for ansatte som er eller har vært permittert. Dette skal være hensyntatt hvis du har registrert rett på A-meldingen.
Du som er arbeidstaker kan søke om AFP mens du er permittert og du anses i utgangspunktet som ansatt og reell arbeidstaker på uttakstidspunktet selv om du er permittert.
I privat AFP er det et absolutt krav om å ha ansiennitet i minst 7 av de siste 9 årene før du fyller 62 år. Det er ikke mulig å oppfylle ansiennitetskravet etter at du har fylt 62 år.
Permittering innenfor rammene av permitteringslønnsloven i ansiennitetsperioden vil ikke få konsekvenser for oppfyllelse av kravet. Men dette gjelder selvfølgelig ikke uten unntak.
Hvis du har høyere lønn fra en annen arbeidsgiver mens du er permittert vil det kunne påvirke din rett til privat AFP.
Tweet
Er du innenfor «de kritiske» siste 7 årene før du fyller 62 år anbefaler jeg deg å sjekke med Felleskontoret før du takker ja til å jobbe hos en annen arbeidsgiver under permittering.
Det er også viktig å passe på reglene om sammenhengende ansatt og reell arbeidstaker de siste 3 årene før uttak. Planlegger du å jobbe hos en annen arbeidsgiver mens du er permittert bør du vurdere å ta ut AFP først slik at du ikke risikerer å ødelegge for retten til AFP.
AFP I OFFENTLIG TJENESTEPENSJON
AFP i offentlig sektor er en førtidspensjon frem til 67 år for alle som er født i 1962 og tidligere
For arbeidstakere som er med i en offentlig tjenestepensjon vil regler for rett til AFP og permittering være avhengig av hvilke offentlig tjenestepensjon du er omfattet av.
Er du med i en ordning i SPK er hovedregelen at du må være tilbake i jobb i minst 1 måned før du kan får rett til AFP.
Har du offentlig tjenestepensjon i KLP vil en permittering kunne påvirkes størrelsen på din fremtidige AFP fordi du normalt meldes ut av tjenestepensjonen hvis permitteringen varer lenger enn 1 måned.
Noen ansatte er med i en offentlig tjenestepensjon i en pensjonskasse. Pensjonskassen kan ha andre regler for retten til AFP ved permittering enn det som gjeler i SPK og KLP.
Sjekk med din arbeidsgiver hvilke regler som gjelder for din rett til AFP dersom du blir permittert.