økonomi, familie, forsikring, likestilling, pensjon

Ulønnet permisjon – hva skjer om du blir syk?

I disse dager har mange småbarnsforeldre fått beskjed om at barnet som snart er ett år ikke får plass i barnehagen fra høsten. Du må kanskje vente til nyttår – eller i værste fall helt til neste høst før barnet får barnehageplass.

Hva gjør du da? Uten pass til barnet er det helt umulig å gå tilbake i jobb! Det er også vanskelig å gjøre en god jobb dersom du er usikker på om barnepassen er bra for barnet – den følelsen har mange av oss kjent på. Vi må ha pass til barnet og vi må vite at barnet har det bra når vi er på jobb.

I 2017 valgte 1 av 3 mødre å ta ulønnet permisjon for å passe eget barn. Mange valgte å gjøre dette fordi de ikke fikk barnehageplass.

Også i dag er det mange – og som oftes mødre – som velger å ta kortere eller lengre periode med ulønnet permisjon.

Vet du hvilken risiko du tar når du går ut i ulønnet permisjon?

Jeg får ofte spørsmål om hvor mye pensjon man taper på å ta noen måneder – kanskje til og med ett helt år – med ulønnet permisjon.

Pensjonsopptjening er ikke det jeg ville vært veldig bekymret for ved noen måneders ulønnet permisjon. Det går fint å planlegge for det eventuelle tapet i alderspensjon en gang langt der fremme.

Det du bør bekymre deg for er hva som skjer hvis du bli syk mens du er i ulønnet permisjon!

Hvis du tar ulønnet permisjon i over 1 måned så mister du som hovedregel rett til sykepenger fra NAV. Hvis arbeidsgiver betaler deler av sykepengene, (ved for eksempel lønn over 6G = kr 600 000), mister du retten til sykepenger fra arbeidsgiver ved ulønnet permisjon i mer enn 14 dager!

En langvarig sykdomsperiode kan dermed innebære en stor økonomisk belastning.

Jeg skjønner at du ikke kan gå tilbake i full jobb uten å ha pass til barna. Men kanskje kan mor og far dele på omsorgsoppgavene – f.eks. kan begge jobbe deltid i perioder. Da vil dere begge være sikret i tilfelle en av dere blir langvarig syk.

Husk at alle former for ulønnet permisjon – f.eks. for å reise, gå Norge på langs eller tvers, skrive bok eller dyrke andre hobbyer – medfører at du faller ut av velferdssamfunnets sikringsordninger.

Blir du syk mens du er i ulønnet permisjon kan du ikke regne med å få noen sykepenger fra NAV eller arbeidsgiver. Har du planlagt for disse konsekvensene?

2 tanker om “Ulønnet permisjon – hva skjer om du blir syk?”

  1. Trodde det var et unntak med ulønnet permisjon i forbindelse med foreldrepermisjon. At om det var planlagt at man skulle komme tilbake hadde man rett på 60% sykepenger

    Liker

    1. Det finnes et unntak i folketrygdloven § 8-47 som åpner for å kunne motta sykepenger på 65 % av sykepengegrunnlaget. Husk da at sykepengegrunnlaget ikke beregnes av siste lønn før ulønnet permisjon, men tilsvarende som for selvstendig næringsdrivende. Hva du får i sykepenger kan da bli vesentlig mindre enn 65 % av lønnen du hadde før du gikk ut i ulønnet permisjon. For de som har inntekt over 6G hvor arbeidsgiver normal betaler sykepenger av full lønn, vil reduksjonen i inntekt bli vesentlig større.

      Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..