økonomi, likestilling, pensjon, sparing

Lønn og pensjon – henger det helt sammen?

Nei – det er ikke alltid sånn at alle får den samme andelen av lønnen sin i pensjon. 

Er du en av dem som tenker at det er de som tjener lite som må spare mest til pensjon?

house money capitalism fortune
Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Det er en ganske seiglivet myte at det er de med lav lønn som får det tøffest som pensjonister.

Hoveddelen av pensjonen vår – alderspensjon fra NAV (folketrygden) – har en fordelingsprofil som gjør at de som tjener minst får en større andel av sin lønn i pensjon enn de som tjener mye.

Hvis du har en gjennomsnittlig inntekt gjennom et langt yrkesliv får du en ganske stor andel av din lønn i pensjon fra NAV.

Hvert eneste år sparers det 18,1 % av inntekten din til en pensjonsbeholdning i NAV. Pensjonsbeholdningen din blir så delt på de antall år som NAV forventer at ditt årskull skal leve. 

Men er du en av de som har høy lønn og tenker at du må ha en stor andel av inntekten din som pensjonist – da er det ganske stor sannsynlighet for at du bør spare selv for å klare pensjonisttilværelsen.

Du som har høy inntekt vil få en ganske liten andel av inntekten din i pensjon fra NAV selv om du skatter og betaler trygdeavgift av hele inntekten din.

Det spares selvfølgelig til pensjonsbeholdning i NAV for deg som har høy inntekt også. Sparesatsen er den samme – 18,1 %.

Men det er bare inntekt inntil  kr 700 000 (7,1G) som det spares av. 

Hvis du tjener 1.5 millioner spares det ikke noe mer i pensjon til deg i NAV enn hva som spares til en person som tjener 700 000.

Fra NAV vil dere begge få akkurat samme årlig pensjon i kroner når dere blir pensjonister dersom dere er født i samme år, har jobbet like lenge og tar ut pensjon ved samme alder.

Photo by Skitterphoto on Pexels.com

Når sjekket du pensjonssparingen din sist

Om du må spare til pensjon selv finnes det ikke et generelt svar på. Det er avhengig av hvor lenge du har tenkt å jobbe, hvor høy inntekt du har, hva du må ha i årlig pensjon etter skatt for å leve det livet du ønsker og ikke minst hvilke pensjonsordning du har hos din arbeidsgiver.

Ta en liten sjekk av pensjonen din før nyttår. Gå inn på http://www.norskpensjon.no Der finner du en god oversikt over oppspart pensjon og du finner også ut hvor arbeidsgiveren din sparer til din pensjon.

GODT NYTTÅR

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..